Livsstil og forbrug

Videokonsultationer får flere mænd til psykolog

PensionDanmark-medlemmer med sundhedsordning har nem adgang til konsultationer med en psykolog uden egenbetaling og med kort ventetid.

Adgang til videosamtaler har tredoblet antallet af psykologbehandlinger hos PensionDanmarks medlemmer. 60 procent af de behandlede er mænd.

Mænds psykiske problemer er underopdagede og underbehandlede, og det giver sig udslag i en overrepræsentation af mænd inden for selvmord, ludomani, hjemløshed og alkoholmisbrug. Derfor er mænds mentale sundhed fokus for den 20. udgave af Mændenes Sundhedsuge, der afvikles med start den 10. juni.

Men hos Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab, PensionDanmark, har man fundet en ny vej til at hjælpe mænd med at få taget hånd om de psykiske problemer.

Siden efteråret har de 425.000 medlemmer af PensionDanmarks sundhedsordning, hvoraf tre fjerdedele er mænd, haft mulighed for videokonsultationer hos psykologer fra sundhedsvirksomheden Aleris.

Det har tredoblet antallet af psykologbehandlinger fra 1.414 i første kvartal 2021 til 4.154 i de første tre måneder af 2022. 60 procent af de behandlede er mænd.

Den udvikling vækker opsigt hos formanden i Forum for Mænds Sundhed.

”Vi ved, at tre gange flere kvinder end mænd bliver henvist til psykolog via deres praktiserende læge. Mange mænd har svært ved erkende, at de har behov for hjælp, og selv når de har erkendt behovet, så er det svært for dem at møde op personligt hos en psykolog. Derfor er det fantastisk, hvis PensionDanmarks initiativ kan være med til at fjerne den barriere,” siger Svend Aage Madsen, som til daglig er chefpsykolog og forskningsleder på Rigshospitalet.

Pensionsselskabet tager hånd om medlemmerne

Tilbuddet om psykologhjælp over video er en naturlig konsekvens af, at mange af PensionDanmarks medlemmer, som blandt andet omfatter håndværkere, gartnere og chauffører, har en hverdag, hvor det kan være svært at passe et fysisk besøg ind hos en psykolog.

”Hvis man kører turistbus eller arbejder rundt omkring på skiftende byggepladser, kan det være svært at passe et psykologforløb ind i hverdagen. Så risikerer man at skubbe problemerne til side, især hvis der samtidig er lang ventetid. Med videokonsultationerne når vi en ny gruppe af medlemmer, der er i en svær situation, og hvor professionel hjælp kan gøre en afgørende forskel,” siger direktør for kunder og kundeservice i PensionDanmark, Flemming Tovdal Schmidt.

Flere mænd søger psykologhjælp for første gang

Hos Aleris, der udfører psykologsamtalerne for PensionDanmark, har man også bemærket, at det nye tiltag gør en forskel for mange mænd.

”Vi får henvendelser fra mænd, der søger psykologhjælp for første gang, og som har nogle problemer, der rækker langt tilbage, og som burde være behandlet tidligere. Der er ingen tvivl om, at det betyder meget, at de ikke behøver at møde fysisk op, men stadig kan få øjenkontakt med psykologen gennem skærmen, når det passer ind i hverdagen,” siger chefpsykolog Annette Gaard fra Aleris Psykologhus.

Kommentarer