Erhverv

Nyt dansk system imødekommer global mangel på svejsere

"Normalt fyldes rør med gas, og røret skylles kontinuerligt under svejsningen. Nu har vi gjort det muligt at anvende gas, lige der hvor svejsningen finder sted: Gassen inde i røret følger brænderen på ydersiden af røret," siger Kevin Christensen, CTO i WeldingDroid. Han præsenterede Purgemaster for den internationale svejsebranche på messen Schweisstec i Stuttgart for nylig.

En af de mindre populære arbejdsopgaver i svejsebranchen bliver overflødiggjort med en nyskabelse fra danske WeldingDroid. Nu kan svejsere slippe for at stå inde i tanke og tilføre gas, mens en kollega svejser udenpå tanken. Den danske opfindelse PurgeMaster fra WeldingDroid følger automatisk tank-svejserens bevægelser og sørger for præcis og konstant gastilførsel. Dermed reduceres både tid- og gasforbruget markant.

Udrensningen med gas er en tidskrævende og dyr operation, men den er vigtig for at sikre, at der ikke sker oxidation på indersiden af rør under svejsning. Stifteren af WeldingDroid Kevin Christensen, der har en baggrund som smed, har derfor udtænkt og realiseret systemet PurgeMaster. Det sparer både tid og gas.

PurgeMaster doserer gassen så nøjagtigt, at det reducerer gasforbruget ved rørsvejsning med op til 95%.

Normalt fyldes rør med gas, og røret skylles kontinuerligt under svejsningen. Nu har vi gjort det muligt at anvende gas, lige der hvor svejsningen finder sted: Gassen inde i røret følger brænderen på ydersiden af røret, siger Kevin Christensen, CTO i WeldingDroid.

Disruption inden for svejsegas

WeldingDroid præsenterede PurgeMaster for den internationale svejsebranche på messen Schweisstec i Stuttgart for nylig. Her blev nyskabelsen taget særdeles positivt imod, ifølge Mikkel Falk, CEO i WeldingDroid. Han oplyser, at der allerede er kommet bestillinger på PurgeMasterPurgeMaster fra nye kunder i blandt andet Letland, Portugal og Israel. S.K. Engineering & Projects i Israel er blandt de metalvirksomheder, som har investeret i den patenterede danske opfindelse. Også gasleverandører viser interesse for produktet, der er det første af sin art i verden.

Det er vores forventning, at vores system generelt vil ændre måden, man bruger svejsegas på. Gas er ressourcekrævende at fremstille og transportere og med en så substantiel besparelse, vil PurgeMaster være oplagt til alle brancher, hvor der svejses rør, siger Mikkel Falk, CEO i WeldingDroid. 

Mulighed for bedre indtjening i metalbranchen

Med PurgeMaster kan én svejser både svejse og holde gas, når han svejser store tanke og beholdere. Og er det rør i stedet for tanke, der skal svejses, så kan svejseren selv automatisere både svejsningen og gastilførslen til røret og selv få bedre tid til at løse andre, mere komplekse opgaver imens. Det kræver blot, at PurgeMaster monteres på WeldingDroids svejserobotter X1 eller WS. Dermed adresserer WeldingDroid både bæredygtighedsbølgen og den stigende mangel på svejsere. Ønsker man at svejse manuelt, kan PurgeMaster også bruges til det.

Med stigende lønninger, råvarepriser og fragtpriser har mange producenter i metalindustrien et påtrængende behov for at øge deres effektivitet og rentabilitet. Her gør det en stor forskel, at arbejdspladsens faglærte svejsere ikke et bundet til lavprofit-operationer, men kan udføre mere rentable arbejdsopgaver.

Vores data fra de smede- og metalvirksomheder, der bruger WeldingDroids robotter, viser at robotterne øgervores kunders produktivitet og leverer med 3-6 gange hurtigere svejsninger. Eksempelvis svejser robotten et rustfrit rør med en diameter på 400mm og en tykkelse på 3 mm på mindre end 6 minutter, inklusive 10 mm overlap. En manuel svejsning af samme rør tager typisk mellem 35 og 40 minutter, afhængig af, hvor erfaren svejseren er. Med automation genereres dokumentation automatisk, og det sikres, at kvaliteten er høj hver eneste gang, da robotten ikke bliver træt, konstaterer Kevin Christensen, CTO og stifter af WeldingDroid. 

I USA forudser The American Welding Society, at der vil mangle 314.000 svejsere i 2024, fordi mange svejsere når pensionsalderen i disse år, mens behovet for svejsere vokser, så vælger færre unge at blive svejsere. Billedet er det samme i Europa og Australien.

Kommentarer